mei 28, 2024

Blogtour: Alles is nu – Amy Giles

Vorige maand werd ik door Zomer & Keuning benaderd om mee te doen aan de blogtour rondom Alles is nu. Samen met negen andere bloggers mocht ik het boek lezen en recenseren voordat het überhaupt al op de markt verschenen was. Benieuwd wat ik ervan vond?

Inhoud van Alles is nu
Van buitenaf lijken de McCauleys het perfecte gezin. Rijke ouders, twee mooie dochters, het gaat ze voor de wind. Maar wat er zich binnenhuis afspeelt, maakt oudste dochter Hadley langzaam kapot: ze wordt mishandeld door haar vader. Hadley doet er alles aan om haar zusje Lila ditzelfde lot te besparen. Maar als Hadleys verboden relatie aan het licht komt, wordt het huiselijk geweld nog erger. Totdat er een ongeval gebeurt waardoor alles verandert. En na die dag praat Hadley niet meer over wat er is geweest. Het kost haar al genoeg moeite om vrede te krijgen met het nu.

Met Alles is nu snijdt Amy Giles een belangrijk maatschappelijk probleem aan: huiselijk geweld. Voor mij als lezer – gelukkig – een ver van mijn bed show, maar Hadleys verhaal greep me naar de keel. Ik kan niet begrijpen hoe mensen hun eigen kinderen zo kunnen mishandelen.

Hadley is zeventien jaar wanneer ze een relatie krijgt met Charlie. Van haar vader mag zij helemaal geen relatie, dus ze houdt het geheim. Voor Charlie wil ze verbergen dat ze thuis wordt mishandeld. Zelfs haar vrienden Noah en Meaghan weten niets van haar thuissituatie af. Hoewel je er tijdens het verhaal achterkomt, dat Noah meer doorheeft dan hij zegt. Meaghan daarentegen is blind voor Hadleys thuissituatie en maakt domme grapjes, zo noemt ze Hadleys vader gekscherend ‘De Drillmeester’. Verder probeert Hadley haar zusje Lila te beschermen tegen hun tirannieke vader. Hadley heeft dus nogal wat gewicht op haar schouders hangen. Dit maakt haar bewonderenswaardig. Ze heeft door alles een sterk en beschermend karakter.

Giles speelt met de tijd door te schrijven in ’toen’ en ‘nu’. ‘Nu’ speelt zich af na het ongeval en ’toen’ speelt zich af voor het ongeval. Je blijft doorlezen, omdat je wilt weten wat er TOEN is gebeurd waardoor Hadley NU is waar ze is. De ontknoping is heftig en verrassend. Alles is nu anders.

Grappig, toch? Zelfs als iets weg is, kan het nog pijn doen. De aanwezigheid ervan blijft voelbaar.

Alles is nu is een emotionele rollercoaster: na de angst komt het verdriet en vervolgens de woede. Dit boek wil je uit boosheid het liefst tegen iemand aansmijten. Maar zorg dat je het eerst gelezen hebt voordat je dat doet, want trots, verbazing en hoop zijn ook emoties die voorbij komen. Giles weet diep, echt diep te raken!

Auteur: Amy Giles, Vertaling: Els Brevink, Titel: Alles is nu, Uitgeverij: Zomer & Keuning, Prijs: €18,-,
Waardering: ⭐⭐⭐⭐⭐


Met dank aan Uitgeverij Zomer & Keuning voor het recensie-exemplaar.

3 gedachten over “Blogtour: Alles is nu – Amy Giles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *