juni 22, 2024

Down the TBR hole #1

Down the TBR hole is een manier om je to be read-planken op te ruimen. Bij Kwante zag ik al een paar keer haar rubriek Cleaning the closet voorbijkomen en nu de maand van cadeautjes weer voor de deur staat, leek het mij een goed idee om mijn nog te lezen-planken eens kritisch te bekijken. Welke boeken wil ik houden en welke doe ik weg?

Misschien herken je dit wel: nieuwe boeken komen uit en worden gekocht, oude(re) boeken blijven liggen. Zo ontstaat een oneindige TBR-stapel en zie je door de bomen het bos niet meer. Maar deze rubriek gaat ervoor zorgen dat er weer licht komt aan het eind van de tunnel!

Dit is hoe het werkt:
 • Ga naar je Hebban (of Goodreads) TBR-plank.
 • Zet hem op (oplopende) datum toegevoegd.
 • Neem de eerste 5 (of 10) boeken.
 • Lees de samenvattingen van de boeken.
 • Maak een keuze: blijven of gaan?

Riders – Veronica Rossi

De achttienjarige Gideon Blake is commando in opleiding. Bij een van zijn eerste oefeningen valt hij uit een helikopter. Hij overleeft de val op wonderbaarlijke wijze, maar vanaf dat moment is alles anders. Gideon ontdekt dat hij een incarnatie is van een van de legendarische vier ruiters van de Apocalyps. De ruiters worden bij elkaar gebracht door het mooie maar vreemde meisje Daryn, omdat zij weet dat de wereld in groot gevaar is. Samen kunnen ze de wereld redden, maar zal iemand hen geloven?

Het boek klinkt wel gaaf en ik kan ook niet zeggen waarom ik het nog nooit gelezen heb. Veronica Rossi was aanwezig tijdens mijn eerste bezoek aan Yalfest in 2017. Het boek staat dus al zeker twee jaar op mijn TBR en ik durf nog niet te zeggen of ik hem in de toekomst ga lezen. Omdat mijn exemplaar gesigneerd is en mij doet denken aan de eerste keer Yalfest, wil ik hem houden.

Keuze: blijven

Legend 3. Finale – Marie Lu

Omdat dit het derde deel van een serie is, zal ik de synopsis niet plaatsen in verband met mogelijke spoilers. De eerste twee delen van deze serie vond ik heel spannend en gaaf. Toch ben ik nog steeds niet verder gegaan, omdat er steeds andere boeken tussendoor kwamen. Ik ben nog wel benieuwd naar het einde van deze serie.

Keuze: blijven

 

Phobos – Victor Dixen

Zes jongens en zes meisjes bevinden zich in een ruimteschip op weg naar Mars. Overal aan boord hangen camera’s, elke stap die ze zetten wordt gefilmd. De reis is namelijk ook een datingshow, die in alle landen ter wereld wordt uitgezonden: project Genesis. Elke dag mogen de jongens en meisjes zes minuten met elkaar doorbrengen. Het is de bedoeling dat er zes relaties ontstaan, zodat ze op Mars de eerste menselijke kolonie in de ruimte kunnen beginnen.
Léonor is een van de uitverkorenen. Ze is een wees en droomt er al lange tijd van haar huidige eenzame leven achter zich te laten. Als haar droom een nachtmerrie blijkt, is er alleen geen weg meer terug…

Net als Riders staat dit boek sinds Yalfest 2017 op mijn TBR. Het verhaal klinkt super leuk, maar in de tussentijd heb ik ook al verhalen gelezen die hier – denk ik – op lijken. Bovendien kwam ik erachter dat de serie niet verder vertaald zal worden dan de eerste drie delen. Dat vind ik jammer, want daardoor zal ik het boek eigenlijk helemaal niet meer oppakken.

Keuze: gaan

2C – Mirjam Mous

Klas 2C vertrekt met een touringcar voor een werkweek naar de Ardennen. Tenminste, dat is de bedoeling. Ze zijn nog maar net vertrokken als de leerlingen een vreemd bericht op hun telefoon ontvangen. Er blijkt een bom aan boord van de bus te zijn. Niemand mag er nog in of uit, anders zal de bom ontploffen. Al snel blijkt dat iemand in de bus er meer van moet weten. Kent een van de leerlingen de bommenlegger? Of, erger nog: heeft iemand uit 2C zélf de bom verstopt?
Wat is er de afgelopen maanden gebeurd dat het zo ver heeft kunnen komen? Niet alleen op school, maar ook bij de leerlingen en leerkrachten thuis. Heel wat mensen blijken motieven en geheime agenda’s te hebben. Maar wie zit er nou echt achter? En terwijl heel Nederland van een afstandje via live-beelden toekijkt, moet 2C ontrafelen wie nu de dader is – maar vooral hoe ze hun eigen leven kunnen redden.

Dit boek klinkt zo spannend! Ik weet wel waarom ik het nog niet gelezen heb. In 2015 las ik een boek van Mirjam Mous voor aan mijn brugklas: Password. Dat boek was ook heel spannend en de kinderen vonden het geweldig. Daarna begon ik aan Vals Spel, maar dat viel mij een beetje tegen. Ik vond de gebeurtenissen en de naïviteit van de hoofdpersoon een beetje ongeloofwaardig. Maar dit boek wil ik zeker lezen, want mijn man vond het ook een spannend boek.

Keuze: blijven

Tienduizend hemels boven jou – Claudia Gray

Dit is het tweede deel van de Vuurvogel-serie, dus ik zal de synopsis niet plaatsen. Het eerste deel las ik echt lang geleden, maar ik vond het zo’n tof boek! Ik moet echt snel aan dit deel beginnen. Waarom heb ik dat nog niet gedaan?

Keuze: blijven

 

 

Heb jij (één van) deze boeken gelezen? Ben je het eens met mijn keuze?

6 gedachten over “Down the TBR hole #1

 1. Phobos niet verder vertaald? Getver ik heb deel 1 ook nog in m’n tbr. Dat is al de tweede serie die niet verder vertaald gaat worden dan deel 3, spellslinger hetzelfde verhaal 🙁 en die liggen dus mooi alledrie al op stapel…

 2. Voor mij:

  2c ja blijven
  The jewel ja, ook van yalfest haha. Blijven
  Phobos. Hmm ik twijfel door de gestopte vertaling maar het verhaal interesseert me omdat het me een beetje doet denken aan de nieuwe wereld. Dus wie weet.
  Julias reis 1, 2, 3. Zeker blijven!

  Zo wordt die stapel dus nooit kleiner… Hahaha

  Nou ja als de kinderen groter zijn lukt het me vast 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *