juli 14, 2024

The Hate U Give

Film: The Hate U Give
Duur: 133 minuten
Regie: George Tillman jr
Cast: Amandla Stenberg, K.J. Apa en Regina Hall
Genre: Misdaad / Drama
Waardering: ⭐⭐⭐⭐

the hate u give
Starr Carter (16) leeft in twee werelden. Ze woont in een zwarte achterbuurt, Garden Heights, en gaat naar een witte school, Williamson. Er bestaan twee versies van Starr: Garden Heights-Starr en Williamson-Starr. Op school gedraagt ze zich anders dan thuis, omdat ze niet als ‘ghetto’ wil worden bestempeld. Als ze na een avondje stappen getuige is van een dramatische gebeurtenis is, wordt haar leven nog lastiger. Burgerrechtenactivisten willen dat ze getuigt van het drama dat zich voor haar ogen heeft afgespeeld, maar King (een drugsbaas) wil juist dat Starr haar mond houdt en laat dat op alle mogelijke manieren merken.

The Hate U Give is gebaseerd op het gelijknamige boek van Angie Thomas. Tillman jr. heeft het oorspronkelijke verhaal goed tot zijn recht laten komen. Vooral The Hate U give Little Infants Fucks Everybody (Thug Life) is sterk neergezet, zelfs nog beter dan in het boek. Dit komt door een gebeurtenis waarbij het broertje van Starr een grote rol speelt. De film komt traag op gang, maar vanaf de traumatische gebeurtenis, kom je in een emotierollercoaster: verdriet, boosheid en humor komen voorbij. Deze film weet te raken.
Amandla Stenberg vertolkt de rol van Starr goed. Ze laat realistisch zien hoe ze wordt verscheurd tussen twee werelden. Starr maakt een enorme groei door in het verhaal en het lijkt alsof Stenberg ook groeit in haar rol. Ook Anthony Mackie was briljant. Hij zette King neer als een drugsbaas die altijd krijgt wat hij wil. Hij kwam op een subtiele manier heel dreigend over. Tot slot weet Russell Hornsby (Maverick Carter) ieders hart te veroveren: een vader die hoe dan ook achter zijn dochter staat, wil toch iedereen.
Helaas werd Garden Heights in de film neergezet als een (kans)arme buurt, terwijl de buurt in het boek echt gevaarlijk overkwam. Desondanks verandert The Hate U Give je kijk op de wereld. Het leven is niet zo zwart-wit als mensen denken en toch wordt dat onderscheid vandaag de dag nog steeds gemaakt. Helaas.


Bron van de afbeelding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *