mei 28, 2024

De win-winsituatie – Jade Vening

Jade Vening (1981) studeerde journalistiek, is auteur en vertaler. Samen met haar man en vier kinderen woont ze in Utrecht. Dat is ook de plek waar haar debuut De win-winsituatie zich afspeelt.

Wanneer de getalenteerde interieurstyliste Effies zonder pardon op straat komt te staan, gaat ze wanhopig op zoek naar woonruimte in Utrecht. Aan de andere kant van de stad koopt Charlie met zijn twee linkerhanden een opknaphuis dat hem meer kost dan zijn opa hem naliet. Via een gemeenschappelijke vriend komen Effie en Charlie elkaar tegen en er ontstaat een creatief plan: Effie mag gratis bij Charlie wonen in ruil voor het opknappen van zijn huis. Charlies huis wordt gratis en voor niets opgeknapt en Effie kan dit project mooi gebruiken voor haar startende onderneming als interieuradviseur. Een echte win-winsituatie dus, tenzij je hart opnieuw je woonruimte in gevaar brengt…

Vening trekt de lezer met haar vlotte schrijfstijl direct het verhaal in. Het leest alsof je er tegen je gesproken wordt en het zit vol met humor, herkenbare momenten en beeldende vergelijkingen.

Maar voor mij voelt meepraten in groepen net als touwtjespringen op het schoolplein. Je weet wel, met zo’n hele groep en dat er dan steeds iemand in- en uitspringt. Je moet goed kijken naar het ritme van het touw en precies op het juiste moment inspringen.

Effie en Charlie zijn sympathieke personages die net als ieder echt mens aannames maken en daardoor vergeten met elkaar te communiceren. Hoewel dit net een keer te veel gebeurt, is het misschien wel een reële weergave van de werkelijkheid. Als je gebroken hart het kostbaarste is wat je kunt verliezen, zet je dat niet zomaar op het spel. Ook de bijpersonages spatten van het papier af, vooral Imke is een uitgesproken persoonlijkheid. Tot slot krijgt de lezer een beeld van Effies beroep waardoor je zo een dagje met haar mee zou willen lopen. Door de afwisselende perspectieven wordt ook het beroep van Charlie zichtbaar. Vening laat op verschillende manieren zien hoe heerlijk het kan zijn om voor jezelf te werken en je eigen tijd in te delen.

Met De win-winsituatie zet Vening zichzelf op de feelgoodkaart van Nederland. Een nieuw geluid dat alleen maar beter kan worden. Want dit hartverwarmende verhaal vol k(l)usblunders, aannames en onuitgesproken gevoelens vraagt zeker om meer. Misschien het levensverhaal van Imke?

Auteur: Jade Vening, Titel: De win-winsituatie, Uitgeverij: Harper First, Prijs: €7,99 (ebook), Waardering: ⭐⭐⭐,5


Met dank aan Harper First en Jade Vening voor het recensie-exemplaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *