juni 22, 2024

De Laatste Zes – Alexandra Monir

Alexandra Monir is een Iraans-Amerikaanse auteur die al verschillende Young Adult-boeken heeft geschreven. De Laatste Zes is haar nieuwste werk. Een science fictionserie die al snel na uitkomen is gekozen door Sony Pictures. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst waarin zes slimme tieners de ruimte in worden gestuurd om een nieuwe kolonie te stichten op de maan van Jupiter.
De aarde wordt geplaagd door natuurrampen. Nu heeft de mensheid te laat ingegrepen om zichzelf te redden van de ondergang. Daarom worden vierentwintig van de slimste tieners geselecteerd om één van de zes plaatsen te bemachtigen op het ruimteschip naar de maan van Jupiter. Zij worden erheen gestuurd om daar een nieuwe kolonie te stichten. Voor de Italiaanse Leo is dit precies wat hij nodig heeft. Nadat hij zijn familie heeft verloren, kan hij niets meer bedenken om voor te leven. Voor de Iraans-Amerikaanse Naomi is de selectie een ramp. Zij heeft juist genoeg redenen om op aarde te blijven. Meedoen met de missie is verplicht. Leo staat te springen om te beginnen aan de opleiding, terwijl Naomi met tegenzin vertrekt. Ook vertrouwt ze opdrachtgever van de missie niet. Dr. Takumi doet erg geheimzinnig over de mislukking van een eerdere missie.

De eerste paar hoofdstukken voelen introducerend aan, maar dat is logisch aangezien alle technologische snufjes uitgelegd moeten worden. Het is allemaal heel duidelijk, want Monir heeft een prettige en beeldende schrijfstijl. Bovendien is het interessant om te zien hoe de personages met al die informatie en oefeningen omgaan. Ze mogen ook echt toffe dingen doen. Beide personages wekken sympathie op en het is een verademing dat ze zo verschillend zijn. Leo heeft genoeg redenen om graag mee te doen, terwijl Naomi tal van motivaties heeft om minder enthousiast te zijn. Ondanks hun verschillen bouwen ze een langzaamaan een sterke band op. Vooral Naomi heeft een sterk karakter. Haar onderzoekende houding zorgt ervoor dat het bloedstollend spannend wordt. Ze weet Leo aan het nadenken te krijgen over de missie. Ze mogen niet opvallen bij de leiding, want dat kan hun hun deelname kosten. En dat zou om twee redenen rampzalig zijn: hun ontluikende liefde voor elkaar en het voorkomen van de missie. Met het eind weet Monir te verontwaardigen en te verrassen: plotwending na plotwending.

De laatste zes is een spannende pageturner met een vleugje romantiek en een sterke vrouwelijk hoofdrol. De plotwendingen aan het eind zijn verrassend en eisen een snel vervolg.

Auteur: Alexandra Monir, Vertaling: Marije Kok, Titel: De Laatste Zes, Uitgeverij: Imagine, Pagina’s: 384, Prijs: €17.50, Waardering:⭐⭐⭐⭐⭐


Met dank aan Hebban.nl en Imagine voor het exemplaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *