april 14, 2024

Katharine McGee – Majesteit

Vorig jaar kwam het eerste deel (American Royals) uit. Ik was helemaal vergeten dat deel te recenseren, dus nu kon ik ze direct achter elkaar lezen. Na de cliffhanger wilde ik ook gelijk verder. Let op! Deze recensie kan spoilers hebben van het voorgaande deel.

Inhoud van Majesteit
Wat als Amerika geen president had, maar een koningshuis? Macht, intrige en geheime liefde: niets is de royals vreemd…

KROONPRINSES Beatrice staat onder grote druk. Wanneer haar vader, de koning, onverwacht overlijdt, wordt ze in één klap koningin. Kan ze haar bruiloft nu nog afblazen en kiezen voor de man van wie ze écht houdt?
PRINSES Samantha, tweede in lijn voor de troon, is de tegenpool van Beatrice: altijd in voor romantiek en feestjes! Maar wat doe je als je heimelijk verliefd bent op de verloofde van je grote zus?
NINA is Samantha’s beste vriendin en een gewone burger. Na haar mislukte relatie met prins Jefferson probeert ze het paleis te vermijden, maar dat laat de koninklijke familie niet zomaar gebeuren.
DAPHNE wil maar één ding: een royal worden. Nu ze Nina buitenspel heeft gezet, moet ze alleen prins Jefferson nog terug zien te winnen. En ze deinst nergens voor terug…

Majesteit gaat verder waar American Royals eindigde: de koning is net overleden en Beatrice is direct koningin. Na de uitvaart trekt de koninklijke familie zich tijdelijk terug in hun landhuis, maar na zes weken wil Beatrice graag aan het werk. Ze wil de taken oppakken van haar vader, maar zijn rechterhand – grootmeester Robert – denkt dat het land graag iets wil vieren. Volgens hem moet ze de bruiloft juist nu doorzetten. De jonge en onervaren Beatrice gaat mee in dit besluit, maar hoopt ook het congres te mogen afsluiten. Robert maakt duidelijk dat dat niet nodig is. Hij behandelt haar als een klein meisje en je voelt vanaf dat moment dat hij niets van haar wil aannemen, omdat ze een vrouw is. Ook Samantha, Nina en Daphne hebben een grote rol in het boek, maar ze hebben eigenlijk weinig met Beatrice te maken en dat is jammer.

Alle hoofdpersonages maken gedurende het verhaal een ontwikkeling door. Beatrice groeit uit tot een geloofwaardige koningin die niemand naast zich nodig heeft om te regeren, Samantha ziet in hoe belangrijk haar rol in het leven van haar zus is, Nina durft eindelijk haar mond open te doen en voor zichzelf te kiezen en Daphne beseft welke prijs er staat op het gedrag dat zij steeds laat zien. Hoewel alle personages verdienen wat hun toekomt, vond ik dat vooral bij de laatste erg fijn. Boontje komt om zijn loontje zullen we maar zeggen.

De schrijfstijl is weer prettig: korte zinnen, gemakkelijke woorden, veel dialoog en een fijne lengte van hoofdstukken. Opnieuw is de verhaallijn van Beatrice de meest interessante, maar ook die van Samantha is om van te genieten. Nina is eigenlijk het minst boeiend van allemaal, maar zij wil dit wereldje dan ook het liefst verlaten. Het gekonkel van Daphne zorgt wel weer voor leedvermaak. Uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht.

Majesteit is een fijne afsluiting van deze duologie. McGee zorgt ervoor dat iedereen het einde krijgt dat zij verdient. En vooral de groei van Beatrice en Samantha – individueel en naar elkaar toe – is hartverwarmend en volwassen te noemen.

Auteur: Katharine McGee, Vertaling: Lia Belt, Titel: American Royals, Uitgeverij: De Fontein, Prijs: €19,99, Waardering: ⭐⭐⭐⭐


Met dank aan De Fontein voor het recensie-exemplaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *