juli 14, 2024

De Academie – Astrid Boonstoppel

Met de hashtag ikbentoegelaten liet ik jullie al weten dat ik De academie van Astrid Boonstoppel mocht lezen namens Blossom Books. Vandaag vertel ik wat ik ervan vond.

Inhoud van De Academie
Niemand weet wat er precies gebeurt tijdens een Academiejaar aan de exclusieve Recourt Academie voor Meisjes. De alumni zwijgen als het graf. Eén ding is echter zeker: wie gestudeerd heeft aan de Academie, behoort tot de absolute top.

Jaarlijks worden hooguit vijf studenten toegelaten tot de eliteschool van Frédéric en Isabella Recourt. De ambitieuze, talentvolle Em is een van die studenten. Ze kan niet wachten om haar grote voorbeeld Isabella in het echt te ontmoeten. Dit jaar is het begin van haar toekomst. Maar langzamerhand ontdekt ze dat de Academie vele geheimen kent…

Het verhaal wordt verteld door drie personages: Em, Isabella en een onbekende. Em kijkt enorm op naar Bella; ze wil net zo worden als zij. Maar naarmate ze langer in het Huis verblijft, blijkt het daar lang zo leuk niet als ze had gedacht. Het Huis lijkt te leven. Het bezorgt haar nachtmerries en ’s nachts hoort ze iemand huilen. Ze denkt dat ze gek wordt, maar durft het met niemand te delen.

Het slaapgebrek, de nachtmerries, ze begonnen met op te breken. Of ik was langzaam mijn verstand aan het verliezen. Dat kon natuurlijk ook.

Ook Isabella lijkt niet de vrouw te zijn die Em zo bewonderde. Wanneer de meisjes worden toegelaten tot ‘het allerhoogst haalbare’ denken ze dat ze in de maling worden genomen. Waarom zou dit het allerhoogst haalbare zijn? Waarom gaan de alumni hiermee akkoord? Het viel mij een beetje tegen wat het allerhoogst haalbare bleek te zijn. Ik vond het vooral ouderwets overkomen. Al wordt later in het verhaal wel duidelijk hoe dit allemaal is ontstaan en dat maakte het verhaal weer sterk.

De schrijfstijl van Astrid Boonstoppel is erg prettig. De korte hoofdstukken, vlotte zinnen en wisselende perspectieven zorgen ervoor dat je door het verhaal vliegt. Ze weet haar woorden zo te kiezen dat het verhaal onheilspellend aanvoelt. Je móét gewoon weten wat het allerhoogst haalbare is.

Met De Academie laat Astrid Boonstoppel opnieuw zien hoe goed ze is in het schrijven van sinistere verhalen.

Auteur: Astrid Boonstoppel, Titel: De Academie, Uitgeverij: Blossom Books, Prijs: €18,99, Waardering: ⭐⭐⭐⭐


Met dank aan Blossom Books voor het recensie-exemplaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *