juli 14, 2024

De chocolatiers – Jan Moran

Celina Savoia’s man Tony, een professionele chocolatier, is plotseling overleden. Ze besluit om om met hun zesjarige zoontje af te reizen naar zijn familie in Italië. Tony heeft zijn familie al die jaren al niet gesproken, dus zijn ouders zijn dolgelukkig te horen dat ze opa en oma zijn. Alleen Tony’s broer lijkt Celina geen hartelijk ontvangst te geven. Hij gelooft niet dat zij echt getrouwd was met zijn broer, ook al heeft ze bewijzen. Maar langzaam begint ook bij Celina het vermoeden te ontstaan dat haar man niet was wie ze dacht dat hij was. Vastbesloten de waarheid te achterhalen gaat ze op zoek naar het verleden van haar man. Ze komt terecht bij een afgelegen Zuid-Amerikaanse cacaoplantage. En dan blijkt het bedrog groter dan ze voor mogelijk hield.

Celina is een openhartige en liefdevolle vrouw. Ze voedt haar zoontje in haar eentje op, maar kan zijn verdriet om zijn vader niet wegnemen. Zodra ze in Italië zijn, lijkt het gat in zijn hart te dichten. Ook Celina voelt zich welkom bij de familie Savoia. Ze snapt niet waarom haar man nooit iets over deze familie heeft gezegd. Lauro is een achterdochtige man. Hij gelooft niet in de oprechtheid van Celina. Te veel details wijzen erop dat Celina liegt over de echte identiteit van haar man. Het duurt lang voordat Celina erachter komt dat haar man geheimen voor haar had. Het maakt haar naïef; iets wat eigenlijk niet bij haar past.

Door de vele dialogen kan de schrijfstijl van Moran als prettig worden omschreven. De karakters praten veel met elkaar, maar uit angst wordt er over sommige dingen ook niet gesproken. Door het naïeve karakter van Celina duurt het lang voordat de zoektocht naar de ware identiteit van haar man begint. Het eind voelt daardoor ineens veel te snel. De stappen in de zoektocht volgen elkaar in een onnatuurlijke en ongeloofwaardige snelheid op. Desondanks blijf je hopen op de goede afloop.

De chocolatiers is een heerlijk feelgood boek waarin de liefde tussen familieleden en de liefde voor chocolade centraal staat. De smaakcombinaties van de chocolade wordt zo beeldend beschreven dat je ieder stukje wilt proeven.

Auteur: Jan Moran, Vertaling: Hanneke van Soest, Titel: De chocolatiers, Uitgeverij: Karakter Uitgevers, Prijs: €19,99,
Waardering: ⭐⭐⭐⭐


Met dank aan Karakter Uitgevers voor het recensie-exemplaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *