april 14, 2024

De kroon en het hart – Jana Hoch

Toen ik deze titel in de catalogus van Best of YA zag, twijfelde ik eerst om het aan te vragen. Ik ben namelijk niet zo’n paardenmeisje, maar royals trekken mij altijd aan. Dus ik besloot er toch voor te gaan.

Inhoud van De kroon en het hart
Grace zou wel willen verdwijnen: weg van school en weg van haar vrienden die haar hebben laten zitten. Daarom komt haar zomerstage in de stoeterij van de koninklijke familie precies op het juiste moment. Ze heeft niet zoveel met paarden en nog minder met prinsen en prinsessen, maar zo wordt ze tenminste niet meer geconfronteerd met alles wat er gebeurd is. Alleen krijgt ze al op de eerste dag ruzie met Edward, de paardentrainer. Hij vermoedt dat Grace een geheim heeft en haalt alles uit de kast om erachter te komen wat het is. En alsof dat nog niet erg genoeg is, komt kort na deze aanvaring prins Tristan aan bij het koninklijke buitenverblijf en zet hij Grace’ leven helemaal op z’n kop. Veel te laat beseft ze dat ze verliefd is geworden… en ook nog eens op de jongen bij wie ze eigenlijk ver uit de buurt zou moeten blijven.


Grace heeft een fout gemaakt en is daardoor het contact met haar vrienden verloren. Haar broer Jordan helpt haar altijd, dus ze besluit hem op te zoeken tijdens zijn werk. Daar stuit ze op Edward. Hij wil haar er niet door laten en ze krijgen direct ruzie. Als later blijkt dat hij ook nog eens de paardentrainer is op Caverly Green is het helemaal feest. Toch laat Grace zich niet uit het veld slaan. Ze begint vol goede moed aan haar stage en raakt bevriend met Sixton en Joan. Zelfs stalmeester Quinn lijkt haar uiteindelijk te waarderen. Maar met Edward wil het contact niet vlotten. Hoewel Grace ergens wel bewondering heeft voor Edward – hij is heel goed met de paarden – zal ze dat nooit uiten. Maar als hij haar direct zwart maakt bij prins Tristan is voor haar de maat vol. Met prins Tristan, op de stoeterij beter bekend als James, heeft ze namelijk vanaf het begin een goede klik.

De kroon en het hart zit vol met personages en in het begin is het wat verwarrend om te onthouden wie wie is. Ook voor Grace is het uitzoeken welk gezicht bij welke naam hoort, want er zijn nogal wat geheimen op de stoeterij waar zij niets van mag weten. Naarmate ze langer op het landgoed rondloopt, leert ze iedereen kennen en raakt ze bevriend met Sixton en Joan, maar vooral met het paard Mariscal. Hij heeft veel meegemaakt net als Grace en ze herkent zichzelf in hem. Hij spiegelt haar gedrag en dat opent haar ogen. Ze leert tijdens deze stage niet alleen iets over paarden, maar vooral ook over zichzelf. Dit dappere, krachtige, speelse meisje krijgt met behulp van de paarden en en de mensen op de stoeterij een enorme levensles mee.

‘We maken allemaal fouten in het leven, soms grote, soms kleine. Feit is dat we er daarna helaas mee moeten leren leven. En we kunnen niets anders doen dan die fouten niet herhalen en ze goedmaken.’

De schrijfstijl van Hoch is prettig. De korte zinnen, vele dialogen en gemakkelijke woorden zorgen ervoor dat je het boek achter elkaar uitleest. Ook de lengte van de hoofdstukken en de opstapeling van geheimen zijn een trigger om door te gaan. Halverwege ontdek je wat er in Grace’ leven is gebeurd, maar het stiekeme gedoe van iedereen op de stoeterij doet vermoeden dat er meer te ontrafelen is. En wat dat uiteindelijk blijkt te zijn, was voor mij een onverwachte plottwist. Hoewel het boek een aantal vragen beantwoordt, zijn er ook nog veel losse eindjes die een oplossing verdienen. Is het al bijna voorjaar 2022?

Auteur: Jana Hoch, Vertaling: Ans van der Graaff, Titel: De kroon en het hart, Uitgeverij: Best of YA, Prijs: €19,99, Waardering: ⭐⭐⭐⭐


Met dank aan Best of YA voor het recensie-exemplaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *