juni 17, 2024

De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam – Stefan Raatgever

Stefan Raatgever is als popjournalist werkzaam bij Het Parool. Hij interviewde verschillende grote muzikale sterren en is zo nu en dan in de media te zien als popmuziekdeskundige. De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam is zijn debuut. En wat voor één: een mooie coming-of-age roman over de zoektocht naar seksuele identiteit, vriendschap en durven uiten wie je bent. 


Terwijl de 19-jarige Alec zich door zijn examenjaar op het Vreeswijk College worstelt, bevindt hij zich tot zijn eigen ergernis nog steeds in het loserpeloton van de maagden. Hij heeft echt wel eens de kans gehad om die club te verlaten, maar het is er eigenlijk nog nooit van gekomen. Dan wandelt een nieuwe klasgenoot het geschiedenislokaal én Alecs leven binnen. De ietwat melancholische Björn maakt gevoelens bij hem los die hij voor iedereen verborgen heeft weten te houden. Zelfs voor zichzelf. En zo begint voor hem een indringende zoektocht naar zichzelf. Maar op het moment dat Alec eindelijk durft toe te geven wie hij is, verdwijnt Björn.

Waarom konden de dingen nou niet gewoon blijven zoals ze waren? En zonder moeilijke zoektochten naar je eigen identiteit en ander ongemak.

In de proloog wordt direct duidelijk dat Alec een echte tobber is. Of een piekeraar, zoals zijn basisschoolmeester hem op elfjarige leeftijd noemt. Op zijn negentiende bezit hij deze eigenschap nog steeds, maar nu heeft hij echt iets om over na te denken: wie ben ik eigenlijk? Raatgever zet deze zoektocht realistisch neer. Terwijl Alec een interne strijd levert rondom zijn seksualiteit, denkt hij steeds dat andere mensen het al aan hem zien. Als hij tijdens de geschiedenisles in gedachte verzinkt, houdt zijn leraar hem bij de les door te beginnen over een homoseksuele Romeinse keizer. Zijn klasgenoot Maurice noemt hem steevast homo. Uiteindelijk begint die vreselijke oom Cor ook nog over zijn ontbrekende liefdesleven.

Maar dit boek bevat niet alleen maar zware thema’s. Het gaat ook over vriendschap. Allereerst de vlot ontluikende vriendschap met Björn. De jongens hebben gelijk een klik. Al is Björn duidelijk ongrijpbaar; hij deelt soms wel hoe hij over bepaalde dingen denkt, maar laat nooit echt het achterste van zijn tong zien. Een ander mooi moment is wanneer Alec zijn beste vriend Thomas vertelt dat hij (ook) op jongens valt. Hij kon niet zachter terechtkomen. Bovendien ontrafelt hij die avond ook een onverwacht geheim over Thomas. Tot slot is het glashelder dat de jongens nog jong zijn: stuntelige, grappige en soms een beetje gênante momenten komen geregeld voor. Dat laatste maakt dit boek voor iedere lezer een feest der herkenning.

Auteur: Stefan Raatgever, Titel: De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam, Uitgeverij: LS Amsterdam, Prijs: €17,99, Waardering: ⭐⭐⭐⭐


Met dank aan LS Amsterdam voor het recensie-exemplaar.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *