april 14, 2024

Dief van de nacht – Holly Black

Holly Black is een Amerikaanse auteur van fantasyboeken voor kinderen en volwassenen. Haar boeken zijn in meer dan 30 landen vertaald en bekroond met vele nominaties en prijzen. Dief van de nacht kwam afgelopen zomer uit in Nederland bij Boekerij.


In de wereld van Charlie Hall maakt je schaduw deel uit van je persoonlijkheid. Mensen kunnen hun schaduw naar wens aanpassen, maar er gaan geruchten dat die aanpassingen grote gevolgen kunnen hebben en je je leven kunnen kosten. Toch willen mensen dit risico nemen en gaan ze mee in de modetrend. Charlie Hall is een barvrouw van eind twintig die een extra zakcentje verdient door zich in te laten huren voor allerlei verkeerde klusjes. Ze woont samen met haar vriend Vince en zusje Posey, maar die laatste vertrouwt Vince niet, omdat hij geen schaduw meer heeft. Dan krijgt Charlie een flink bedrag aangeboden om de moordenaar van een jonge vrouw te vinden en het spoor wijst naar niemand minder dan haar vriend.

Een pakkend proloog zorgt ervoor dat de lezer direct met vragen achterblijft. Helaas duurt het daarna even voordat het verhaal op gang komt. Heden en verleden wisselen elkaar af en het is niet altijd duidelijk met welk doel. Totdat alles halverwege bij elkaar komt en je het boek niet meer weg kunt leggen. Een spannende zoektocht naar de waarheid breekt aan. Daarbij is Charlie Hall een fijne verteller. Hoewel ze zichzelf ziet als iemand die slechte dingen doet, wekt ze een gevoel van sympathie op bij de lezer. Door de terugblikken naar haar verleden, begrijp je steeds beter waarom ze is zoals ze is. Toch lijkt zij jonger te zijn dan de leeftijd die de auteur schetst in het verhaal. Misschien komt het door de schrijfstijl, misschien door hoe Charlie zich gedraagt; storend is het allerminst. Hierdoor kom je namelijk vlot door deze dikke pil heen. En door die cliffhanger op het einde, kun je alleen maar verlangen naar het slotdeel in deze duologie.

Auteur: Holly Black, Vertaling: Anne-Marieke Buijs, Titel: Dief van de nacht, Uitgeverij: Boekerij, Prijs: €22,99, Waardering: ⭐⭐⭐⭐


Met dank aan Boekerij voor het recensie-exemplaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *