juli 14, 2024

Het Koninkrijk – Jess Rothenberg

Welkom in Het Koninkrijk! Een fantasy-pretpark waar het geluk van de bezoekers op één staat. Het is geen belofte, maar een wet. Bezoekers worden in dit pretpark ondergedompeld in een wereld vol virtuele draken, gigantische kastelen en high tech-wezens. Ana is één van de zeven Fantasisten, een androïde-prinses die ontworpen is om de dromen van bezoekers waar te maken, maar haar eigen dromen lijk in duigen te vallen als ze beschuldigd wordt van de moord op een parkmedewerker. Misschien kent het Koninkrijk niet altijd een happy end…

Tijd 
Door getuigenissen, verhoren, rechtbankverslagen en Ana’s herinneringen wordt het verhaal ontrafeld. Het verhaal begint met het eind, een uur naar de moord. Vervolgens gaan we twee jaar terug in de tijd. De tijd waarin Ana nog gelooft in het sprookjesachtige karakter van het Koninkrijk: ”In het Koninkrijk – míjn Koninkrijk – heeft alles altijd een happy end.” Langzaam ontrafelt zich het brute karakter van de eigenaars van het pretpark. Ook voor Ana wordt het steeds duidelijker dat alleen verhalen een happy end kennen.

Personages
Ana is een nieuwsgierige androïde die dingen voelt die ze volgens haar makers niet kan voelen. Naast Ana komen in het Koninkrijk nog veel meer personages voor, zoals de andere Fantastisen. De belangrijkste voor dit verhaal zijn Nia en Eve, want door hen gaat Ana steeds meer nadenken over het leven buiten het pretpark. Net als Ana worden zij steeds opstandiger. Verder komen er tijdens de rechtbankverslagen veel verschillende mensen aan het woord. Wanneer iemand voor het eerst aan het woord komt, wordt de rol in het Koninkrijk uitgelegd. Maar deze weerwar aan namen zorgt in het begin wel voor verwarring.

De cover
De cover van het boek is prachtig. De buitenwereld ziet alleen de bovenkant van het Koninkrijk: een plek waar al je dromen uitkomen. Een lieflijke plek met een prachtig kasteel waar alles baadt in mooie kleuren. Maar als je onder de oppervlakte kijkt, ontdek je dat het Koninkrijk echt een dark side heeft.

Conclusie
Het Koninkrijk is een sterke mix van fantasy en mysterie, want een androïde die gemaakt is om te luisteren naar haar makers, kan eigenlijk geen moord plegen. Toch?

Auteur: Jess Rothenberg, Vertaling: Hanneke van Soest en Wilma Paalman, Titel: Het Koninkrijk, Uitgeverij: Moon,
Pagina’s: 319, Prijs: €17,50, Waardering: ⭐⭐⭐,5


Met dank aan Moon voor het recensie-exemplaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *