april 14, 2024

In mijn hoofd – Sharon M. Draper

In In mijn hoofd volgen we de intelligente Melody, een 11-jarig meisje met Cerebrale Parese. Lichamelijk is ze gehandicapt: ze kan nauwelijks bewegen en ook niet praten, maar in haar hoofd is alles in orde. Door haar fotografische geheugen kan ze juist meer onthouden dan de meeste anderen. Helaas wordt ze behandeld door anderen alsof ze verstandelijk ook beperkt is. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen je begrijpen zonder woorden te gebruiken?

Het verhaal wordt verteld door Melody. Ze vertelt in sneltreinvaart over haar geboorte, de vaststelling van de diagnose Cerebrale Parese, de hulp van de buurvrouw en de mogelijkheid om naar school te gaan. Je leest over haar frustraties omdat mensen haar niet begrijpen. Ze zit in een klas met leerlingen met een beperking, maar ze worden alleen maar beziggehouden. Totdat ze op 11-jarige leeftijd een juf krijgt die ervoor zorgt dat de leerlingen de mogelijkheid krijgen om lessen te volgen met de ‘gewone’ kinderen. Zo krijgt Melody meer kansen, maar ook meer problemen.

De schrijftstijl van Draper is gemakkelijk. Je zit echt in het hoofd van een 11-jarige. De zinnen zijn kort en er is weinig beeldspraak. Wel weet ze te raken met haar woorden. De frustratiegevoelens van Melody spatten van het papier. Je kunt je voorstellen hoe het voelt om zo beperkt te zijn in je uitingen.

Draper geeft met dit verhaal inzicht in een wereld waar we niet veel over weten. Dat maakt het verhaal belangrijk, want het zorgt voor bewustwording over vooroordelen en gedragingen ten opzichte van anderen.

Auteur: Sharon M. Draper, Vertaling: Merel Leene, Titel: In mijn hoofd, Uitgeverij: Blossom Books, Pagina’s: 284, Prijs: €18,99, Waardering: ⭐⭐⭐⭐


Met dank aan Hebban.nl en BlossomBooks voor het recensie-exemplaar.

 

Eén gedachte over “In mijn hoofd – Sharon M. Draper

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *