juni 22, 2024

Voor Yasmin – Esther Walraven

Best of YA is begonnen met een nieuw format: XS-boeken. Dit zijn boeken speciaal voor jongeren die (nog) niet zo van lezen houden, maar toch moeten lezen (voor school). De XS-boeken zijn van dun formaat; een kort verhaal dus. Voor Yasmin is het tweede boek in deze reeks en werd geschreven door Esther Walraven.

Inhoud van Voor Yasmin
Op een zonnige middag in maart gebeurt het ondenkbare: Yasmin, de beste vriendin van Myrthe, overlijdt totaal onverwacht aan de gevolgen van een onbekend virus dat niet lang daarvoor uitbrak. De dood van haar beste vriendin komt als een enorme schok voor Myrthe, maar het echte besef van wat er gebeurd is, komt later pas. Is zij schuldig aan de dood van haar vriendin?

Myrthe sluit zich af voor de buitenwereld en worstelt in haar eentje met haar gedachten. In haar wanhoop besluit ze een brief te schrijven aan Yasmin. Zo probeert ze te verwerken wat er gebeurd is. Lukt het Myrthe om haar leven weer op te pakken?

Sinds Yasmin bij Myrthe in de klas zit, zijn zij beste vriendinnen. Sindsdien gaat ze zelfs minder om met haar vriendinnen Mila en Cato. Tijdens de voorjaarsvakantie is Myrthe op wintersport. Op de terugweg vanuit Oostenrijk begint haar broertje te snotteren in de auto. Zodra Myrthe thuis is gaat ze langs bij Yasmin. Heel de middag doen de meiden leuke dingen en zitten ze dicht bij elkaar. Een paar dagen later begint Yasmin verkouden te worden. Uiteindelijk blijkt ze een onbekend virus te hebben en overlijdt ze. Naarmate er meer bekend wordt over dit virus, voelt Myrthe zich steeds schuldiger over de dood van Yasmin. Ze worstelt een hele tijd in haar eentje met deze gevoelens. Hoe kan ze ooit nog verder leven?

Esther Walraven weet belangrijke thema’s, zoals rouwverwerking en schuldgevoelens, op een realistische manier aan te snijden. Myrthe wil met niemand praten uit angst dat haar schuldgevoel terecht is. Ze keert volledig in zichzelf. Het boek wist mij helaas niet zo te raken als gehoopt, maar dat is waarschijnlijk een persoonlijke kwestie; ik ben duidelijk toe aan iets anders dan corona.

De schrijfstijl van Walraven is vlot en bij de tijd. Mede door de korte hoofdstukken en het makkelijke taalgebruik, zal de doelgroep dit boek met plezier lezen. Al is de oplossing misschien is te simpel beschreven.

Met Voor Yasmin zet Walraven een realistisch verhaal voor jongeren neer waarin ze belangrijke thema’s bespreekt. Ze maakt maar weer eens duidelijk dat je altijd met iemand moet praten over je problemen en/of gevoelens.

Auteur: Esther Walraven, Titel: Voor Yasmin, Uitgeverij: Best of YA, Prijs: €9,99, Waardering: ⭐⭐⭐


Met dank aan Best of YA voor het recensie-exemplaar.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *