juli 14, 2024

Zuid-moeders breken niet – Kimberley Klaver

Kimberley Klaver (1985) is een echte alleskunner: actrice, colomniste, programmamaker en nu met recht ook auteur. Zuid-moeders breken niet is haar debuutroman en wat voor één. Dit is een geweldige mix van Gooische Vrouwen en Mean Girls.


Dolgelukkig en zwanger trekt de vrije Poppy na haar wereldreis in bij chef-kok Alex in Amsterdam-Zuid. Ze ontdekt al snel dat er in Zuid andere sociale regels gelden en ze wordt minstens net zo snel de wereld van schone schijn, botox, roddels en rijkdom ingezogen. Tot overmaat van ramp komt de moedermaffia ook nog eens om de hoek kijken na de geboorte van haar zoontje Wolf. Alex is druk met zijn carrière dus Poppy legt haar werk als fotografe voor onbepaalde tijd neer. Maar als de bekende roze wolk uitblijft, lijkt ze zichzelf opnieuw te moeten uitvinden. Een woonplaats als Zuid blijkt dan een enorm slangennest te zijn. Weet de ongedwongen en spirituele Poppy zich staande te houden?

Klaver sleurt de lezer direct het verhaal in door een intrigerend proloog neer te zetten. Vervolgens maakt ze met een tijdsprong duidelijk wat er allemaal veranderd is voor Poppy het afgelopen jaar. Yasmin, Bobby, Suus en Sophie nemen een prominente rol in in haar leven, maar niet iedereen doet dat op een positieve manier. Amsterdam-Zuid blijkt al snel een slangenkuil te zijn waarin Poppy zichzelf dreigt te verliezen. Zeker als het op Wolf en haar opvoeding aankomt, speelt de onzekerheid haar – terecht – parten. Meerdere malen krijgt ze dingen te horen waar een newborn-moeder echt niet op zit te wachten.

‘Oké, je hoeft je niet aangevallen te voelen, hoor. Als jij een dakterras zo belangrijk vindt dat je jouw kind aan een vreemde toevertrouwt, moet je dat lekker zelf weten, toch. Leven en laten leven is mijn motto.’

De leden van de moedermaffia zijn feilloos neergezet door Klaver. Door hun zelfingenomen en achterbakse gedrag heeft de lezer nog meer zin om ze uit het boek te trekken en ze flink door elkaar te schudden in de hoop Poppy te behoeden voor een grove fout. Als het thuis allemaal niet zo loopt als ze zou willen en Poppy de wanhoop nabij is, neemt ze in haar naïviteit de verkeerde in vertrouwen waardoor alles in een stroomversnelling komt en dan is het wachten op de grote ontploffing. Dankzij de vlotte schrijfstijl van Klaver zit de lezer hierbij op het puntje van zijn stoel.

Zuid-moeders breken niet gaat over vriendschap, weten wie je kunt vertrouwen en vooral over jezelf opnieuw uitvinden na een levensveranderende gebeurtenis. Hoe blijf je dicht bij jezelf in een wereld waarin zien en gezien worden zo belangrijk is? Een waardig debuut en een mustread voor iedereen die weleens met de moedermaffia in aanraking is geweest.

Auteur: Kimberley Klaver, Titel: Zuid-moeders breken niet, Uitgeverij: AW Bruna, Prijs: €20,99, Waardering: ⭐⭐⭐⭐


Met dank aan AW Bruna voor het recensie-exemplaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *