juni 22, 2024

Zwijg – Mel Wallis de Vries

Een nieuw boek van de succesvolle thrillerauteur Mel Wallis de Vries kan ik als docent natuurlijk niet aan mijn neus voorbij laten gaan. De boeken doen het vooral goed bij het jongere publiek en daar kan ik die doelgroep geen ongelijk in geven. Vond ik Zwijg net zo goed als eerdere werken van Mel Wallis de Vries?

Inhoud van Zwijg
Fee, Alyssa, Sarah en Jamie zijn megapopulair. Maar op een avond dat ze alleen thuis zijn, ontvangt de alarmcentrale een hysterisch telefoontje: een van de vriendinnen is vermoord. De andere drie zijn meer dood dan levend, maar redden het.
De overlevenden zijn groot nieuws: iedereen wil weten waarom zij het hebben overleefd. Moeizaam pakken de drie hun leven weer op. Tot er weer iets vreselijks gebeurt… Is de moordenaar terug? Hoe vaak kun je aan je lot ontsnappen?

Voordat ik in ga op het verhaal, wil ik de tijd nemen om de opmaak van het boek te bespreken. Het boek heeft sprayed edges en de binnenkant is ook prachtig. De proloog en epiloog hebben oranje letters. Krantenartikelen zien eruit alsof ze uit een krant zijn gescheurd. Het is duidelijk dat alle tijd is genomen om de lay-out mooi te maken.

Het verhaal is verdeeld in ‘ervoor’ en ‘erna’. In de ‘erna’-hoofdstukken lees je nieuwsberichten en politierapporten. ‘Ervoor’ wordt verteld vanuit Sarah. Je leert alle meisjes kennen vanuit haar oogpunt. Ze zitten bij elkaar in de klas en gedragen zich zoals je van tieners kunt verwachten: appen, sporten, vriendjes en (slaap)feestjes. Eens in de zoveel tijd spreken de meiden met elkaar af om een avondje bij iemand thuis te blijven slapen. De telefoons doen ze in een bak, zodat ze echt offline zijn en alleen met elkaar. Niemand weet van deze avondjes, totdat Sarah haar vriendje erover verteld. Hij staat die avond voor de deur en daar zijn Sarahs vriendinnen helemaal niet blij mee…

Het verhaal leest zoals je van Mel Wallis de Vries mag verwachten: korte zinnen en gemakkelijke, begrijpelijke woorden. Dit past bij de doelgroep. Ook weet ze te eindigen met een bijzondere, onverwachte plottwist die heel actueel is.

Auteur: Mel Wallis de Vries, Titel: Zwijg, Uitgeverij: De Fontein, Prijs: €14,99, Waardering: ⭐⭐⭐⭐


Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *