juni 22, 2024

Graag gedaan, Noni Blake – Claire Christian

Toen ik deze titel tegenkwam in de catalogus van De Fontein, wilde ik die heel graag lezen. Vandaag vertel ik je of mijn verwachtingen zijn uitgekomen.

Inhoud van Graag gedaan, Noni Blake
Noni Blake heeft besloten dat ze niet de rest van haar leven stil kan blijven staan. Sinds haar relatie met Joan na negen jaar op de klippen gelopen is, weet ze niet wat ze met zichzelf aan moet – en dat was anderhalf jaar geleden…
Een avond met haar beste vriend (en een aantal glazen wijn) later heeft ze een plan: een reis naar Europa, op zoek naar wat – en wie – háár gelukkig maakt. Noni Blake gaat eindelijk tijd, aandacht en liefde besteden aan de persoon die al haar hele leven op de tweede plek komt: zichzelf.
Wat volgt is een persoonlijke ontdekkingstocht naar geluk, genieten en goede seks. Maar als ze de knappe tatoeëerder Beau tegen het lijf loopt, gaat Noni twijfelen aan haar plan om relaties te mijden. Kun je voor iemand vallen zonder jezelf weg te cijferen?

Sinds Noni Blake single is, is ze zichzelf kwijt. Ze weet niet meer wie ze is en wat ze eigenlijk wil. Tijdens een avondje met haar beste vriend, maakt ze een lijst van mensen met wie ze naar bed had moeten gaan toen de kans zich aanbood. Ze besluit deze lijst alsnog waar te gaan maken en moet daarvoor naar Europa. Ze neemt een halfjaar verlof van haar baan als lerares, stapt in het vliegtuig en gaat. Daar blijkt niet alles zo geweldig als ze zich van tevoren had voorgesteld, maar ze blijft. Niet voor anderen, maar voor zichzelf, want dat heeft ze verdiend.

Noni Blake is in het begin een onzekere vrouw. Ze vraagt zich af wat iedereen van haar vindt. Logisch, want na een relatie van 9 jaar moet je toch weer helemaal opnieuw beginnen. Ze gaat in Europa op genotszoektocht naar zichzelf en voor het eerst in 36 jaar kiest ze voor zichzelf. Ze ontpopt zich eindelijk tot de Noni Blake die ze wil zijn: iemand die haar hart volgt.

Alles wat ik doe wordt bepaald door mijn relaties met andere mensen en dat vind ik grotendeels leuk aan mezelf. Ik ben een goede dochter, vriendin, buurvrouw, leerkracht en zelfs collega. Maar er is één relatie die ik mijn hele leven heb verwaarloosd, en dat is de relatie met mezelf.

Maar dan ontmoet ze Beau. De Viking. Een knappe man die blaakt van het zelfvertrouwen. Hij helpt haar tijdens haar genotszoektocht. Het wordt een leuk avontuurtje. Want dat is het. Toch? Beau is altijd eerlijk tegen haar en geeft antwoord op al haar vragen. Maar de belangrijkste vraag durft ze hem niet te stellen. Want wat als hij niet hetzelfde wil? Noni blijft te lang in deze onzekerheid hangen.

De schrijfstijl van Claire Christian is vlot, sexy en humoristisch. Ik heb meerdere keren hardop kunnen lachen om de dingen die Noni meemaakt. Toch vond ik het op sommige punten ook best grof. Wat mij betreft had er af en toe een synoniem voor het woord ‘neuken’ gebruikt mogen worden.

Graag gedaan. Noni Blake is een grappige zoektocht naar genot in het leven. Het laat je nadenken over de vraag wat je echt gelukkig maakt en het leert je te houden van jezelf. Uiteindelijk is er één iemand met wie je het je hele leven moet uithouden en dat is met jezelf.

Auteur: Claire Christian, Vertaling: Hanneke van Soest, Titel: Graag gedaan, Noni Blake,
Uitgeverij: De Fontein, Prijs: €20,
Waardering: ⭐⭐⭐⭐


Met dank aan De Fontein voor het recensie-exemplaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *