mei 28, 2024

Liefde met vertraging – Laura Jane Williams

Samen met Paula, Nikki, Dionne en Jennifer mocht ik het boek Liefde met vertraging alvast lezen. Vandaag vertel ik je wat ik vond van dit boek geschreven door Laura Jane Williams, maar neem ook zeker een kijkje op de blogs van de anderen.

Inhoud van Liefde met vertraging
Nadia neemt elke ochtend de metro van halfacht. Behalve als ze zich verslaapt, wat nogal vaak gebeurt. Daniel neemt écht elke ochtend de metro van halfacht, wat voor hem niet zo moeilijk is, want sinds het overlijden van zijn vader heeft hij nog geen nacht goed geslapen.

Op een ochtend wordt Nadia door haar vriendin Emma geattendeerd op een berichtje in de krachtenrubriek Aansluiting Gemist: ‘Aan dat waanzinnig leuke blonde meisje op de Northern Line met de designertas en de jurk met koffievlekken. Ik ben die gast die bij de deuren van jouw wagon staat. Een keer iets drinken?’

Nadia weet het zeker: dit gaat over háár! De mysterieuze Metroman intrigeert haar, en ze haast zich de volgende morgen, ruim op tijd, naar het station. Maar op de een of andere manier lopen ze elkaar steeds mis. Tot het hun dan toch eindelijk lukt een afspraakje te maken… en Daniel niet komt opdagen!

Het verhaal komt vlot op gang. Je maakt direct kennis met Nadia, een vrouw van eind twintig die probeert haar nieuwe-regime-voor-een-beter-leven te laten werken. Voor deze chaotische vrouw die steeds net te laat vertrekt, is het lastig om haar leven te veranderen. Toch gaat ze dat vanaf nu proberen.

Nadia zou, wanneer haar nieuwe plan haar nieuwe werkelijkheid werd, een toonbeeld van Goop-achtige organisatie en zen worden. Meer namaste, dan nama-steeds-te-laat.

Op dat moment wordt Nadia een heel herkenbaar personage en moet je vreselijk om haar klunzige momenten lachen, maar naarmate het verhaal vordert wordt ze minder leuk. Ze dwingt zichzelf iemand lief te hebben die ze niet kan liefhebben en dat is storend. Daniel blijft daarentegen het hele verhaal een geweldige, keurige man. Misschien is hij wel iets te perfect. Hoewel het verhaal vlot op gang komt, heet het niet voor niets Liefde met vertraging. Nadia en Daniel lijken elkaar steeds toevallig mis te lopen. Op een gegeven moment gebeurt dat zo vaak dat het allemaal net iets te toevallig is en natuurlijk gaat het dan mis op het moment dat ze eindelijk een afspraakje hebben gepland.

Laura Jane Williams probeert ook grote actuele thema’s aan te pakken, zoals seksueel grensoverschrijdend gedrag, gendergelijkheid, vriendschap en homoseksualiteit. Zo denkt Daniel veel na over zijn eigen gedrag tegenover vrouwen en vindt hij dat mannen ook emoties mogen tonen. Het verhaal heeft ‘maar’ 347 pagina’s en dus kunnen niet alle thema’s evengoed uitgewerkt worden. Het voelde daardoor alsof Williams sommige thema’s er ook nog even in wilde stoppen.

Hoewel ik Liefde met vertraging geen stom verhaal vond, was het voor mij allemaal net iets te: te perfect, te toevallig, te veel thema’s. Maar misschien hoort dat wel gewoon bij het lot van Nadia en Daniel.

Auteur: Laura Jane Williams, Vertaling: Angela Knotter, Titel: Liefde met vertraging, Uitgeverij: HarperCollins, Prijs: €17,99,
Waardering: ⭐⭐⭐

Bestel Liefde met vertraging bij Bazarow


Met dank aan HarperCollins voor het recensie-exemplaar.

Eén gedachte over “Liefde met vertraging – Laura Jane Williams

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *