april 17, 2024

Zonderling – Laini Taylor

Omdat ik zelf een levendige dromer ben, houd ik van boeken waarin dromen belangrijk zijn. De Silber-trilogie van Kerstin Gier is bijvoorbeeld één van mijn favorieten. Ook Zonderling is een boek waarin dromen centraal staan en dan vooral de dromen van Lazlo Zonderling.

Inhoud van Zonderling
Al sinds zijn vijfde is junior bibliothecaris Lazlo Zonderling geobsedeerd door de mythische stad Ween, die tweehonderd jaar geleden gescheiden werd van de rest van de wereld. Het vergt echter meer moed dan Lazlo in zich heeft om zijn vertrouwde leven om te gooien en naar de stad op zoek te gaan. Dan doet zich een prachtige kans voor: een groep legendarische krijgers uit Ween heeft zijn hulp nodig bij het oplossen van een mysterieus probleem. Lazlo moet deze kans grijpen of zijn droom voor altijd verliezen.

Zonderling is opgedeeld in vier delen. Alle delen beginnen met een bedacht zelfstandig naamwoord waarvan de betekenis wordt uitgelegd. Het woord past altijd bij dat deel van het verhaal. In het eerste deel wordt het verhaal van Lazlo verteld; hoe hij als dertienjarig jongetje bij de bibliotheek terecht kwam en wat voor werk hij nu uitvoert bij de bibliotheek. Ook kom je achter zijn obsessie met de stad Ween. Hoewel alle anderen hem voor gek verklaren – ze noemen hem vaak Zonderling de dromer – blijft hij gefascineerd onderzoek doen naar de Ongeziene Stad. Als hij de kans krijgt om met de tizerkanenstrijders uit die stad mee te gaan, komt zijn eerste droom uit. Op het moment dat hij de stad eindelijk te zien krijgt, is direct duidelijk waardoor ze gescheiden is van de rest van de wereld. Vanaf het tweede deel krijgen we ook inzicht in het leven van Sarai.

Lazlo is een vriendelijke jongen die vaak het goede ziet in andere mensen. Hij is ook behulpzaam zonder dat anderen daarom vragen. Omdat hij zo naïef is, ziet hij niet gauw in dat mensen misbruik van hem maken. Van Sarai wordt ook misbruik gemaakt, door Minya. Minya wil namelijk wraak nemen op de stad. Maar als zij zich kenbaar maakt, overtreedt ze De Regel. Daarom spant ze Sarai voor haar karretje. Langzaam maar zeker wordt het mysterie van Ween opgelost. En onder de oppervlakte broeide al die tijd nog een mysterie.

Zonderling is een prachtig verhaal dat zich afspeelt in de droomachtig mooie stad Ween. Alles wordt zo beeldend beschreven dat je het helemaal voor je ziet. Hoewel de schrijfstijl van Taylor ook lastig is te noemen – voor de doelgroep gebruikt ze veel moeilijke woorden en lange zinnen – geniet je intens van deze wereld die ze heeft gecreëerd. Net als Lazlo wil je alleen nog maar dromen.

Auteur: Laini Taylor, Vertaling: Lia Belt, Titel: Zonderling, Uitgeverij: Best of YA, Prijs: €20,99, Waardering: ⭐⭐⭐⭐

 

4 gedachten over “Zonderling – Laini Taylor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *