mei 28, 2024

Violet Vervloekt & Verwoest – Gina Chen

Gina Chen dacht het grootste deel van haar leven dat ze een hekel had aan schrijven, totdat ze een paar duizend woorden fanfictie produceerde en besloot dat ze misschien toch een schrijver was. Ze heeft onder andere een bijzondere voorliefde voor sprookjes en dat komt in haar debuut Violet Vervloekt & Verwoest duidelijk naar voren.


Violet is een ziener en een leugenaar. Met haar slim geformuleerde voorspellingen drukt ze haar stempel op het koninklijke hof en het volk. Eerlijkheid is niet aan haar besteed. Dat is meer iets voor kroonprins Cyrus, die van plan is haar uit haar officiële rol te zetten zodra hij koning is. Maar dan vraagt de huidige koning Violet een vals liefdesverhaal voor Cyrus te voorspellen en daarmee wekt ze een gevreesde vloek op die de ondergang óf de redding van het koninkrijk zal betekenen. Het ligt aan de bruid die de prins kiest. Violet moet kiezen: haar lot in eigen handen nemen of toegeven aan de aantrekkingskracht tussen haar en Cyrus. Maar dat is lang zo gemakkelijk niet als je elkaar haat.

Gina Chen zet een veelbelovend verhaal neer, maar het komt niet helemaal uit de verf. Er gebeurt te weinig. Violet heeft bijzondere dromen, ze vertelt voorspellingen en maakt ruzie met Cyrus. Er hangt het koninkrijk een beangstigende vloek boven het hoofd, maar de kroonprins en Violet zijn vooral druk met elkaar en dit duurt te lang waardoor mijn interesse in het verhaal wegzakte. Desondanks maakt de sprookjesachtige sfeer het verhaal adembenemend. Een straatkind dat dankzij een reddingsactie bij de koninklijke familie hoort, een prachtige toren, magisch bloed en elfjes die mensen mooier maken voegen echt iets toe aan dit verhaal. Daarnaast is het een klassiek enemies-to-lovers verhaal dat vol zit met bedrog en intriges. Aan het koninklijke hof weet je nooit wie je kunt vertrouwen. Zelfs een ziener weet haar voorspellingen op de juiste manier te formuleren. Het is verfrissend om eens een hoofdpersoon te hebben met een grijze moraal, maar het maakte haar niet direct sympathiek.

Heel lang wilde ik volwassen worden zodat mensen me serieus zouden nemen. Maar nu ik volwassen bén – groter dan nu zal ik niet worden, en meer tanden zal ik niet krijgen – mis ik het om onbezorgd roekeloos te kunnen zijn.

Violet Vervloekt & Verwoest is een donker sprookje waarin leugens, bedrog en verraad aan de orde van de dag zijn. Hoewel het verhaal mij niet volledig in zijn greep hield, heb ik het wel met plezier gelezen. Violet heeft een interessante baan en haar karakter kan zich in het vervolg alleen nog maar verder ontwikkelen.

Auteur: Gina Chen, Vertaling: Lia Belt, Titel: Violet Vervloekt & Verwoest, Uitgeverij: Best of YA, Prijs: €24,99, Waardering: ⭐⭐⭐


Met dank aan Best of YA voor het recensie-exemplaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *